Statisch geladen

Ken je ook die vervelende schokken als je iets of iemand aanraakt? Is het je wel eens opgevallen dat dit vaak in de winter gebeurt? Lees hieronder hoe het zit en waarom het vooral een winters probleem is.

Statisch geladenWat is het?

Statische elektriciteit is geen echte stroom, maar een spanning. Deze spanning wordt veroorzaakt door een verkeerde verhouding tussen elektronen (negatief geladen deeltjes) en protonen (positief geladen deeltjes).

Hoe ontstaat het?

Statische elektriciteit ontstaat vooral door wrijving. Denk maar aan onweer; Doordat regendruppels of hagelstenen tegen elkaar wrijven, is de wolk statisch geladen, en ontstaat er bliksem om te ontladen. Bij onszelf gebeurt eigenlijk hetzelfde, bijvoorbeeld door wrijving tussen kleding of plastic (bijvoorbeeld zitten op een tuinstoel) en de huid, of tussen schoenzolen en de vloerbedekking. Het ontladen is dan de schok die je voelt als je metaal vastpakt of iemand anders aanraakt. Soms zie je zelfs een vonk of heb je last van tintelende vingers.

Vooral in de winter?

In de winter is de luchtvochtigheid droger, zowel buiten als binnen (door de verwarming). Je raakt dan sneller statisch geladen, omdat een droge huid of droog haar een betere geleider is. Is de luchtvochtigheid hoger, dan heb je een klein vochtlaagje waardoor je minder merkt van het laden en ontladen.

2 reacties

  1. Leander

    In de winter is luchtvochtigheid niet droog maar laag. De lucht is wel droger.

    • statischeelektriciteit.nl

      Bedankt voor de feedback, Leander!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Statische elektriciteit

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑