Statische elektriciteit in huis

Statische elektriciteit in huis kenmerkt zich door de aanwezigheid van een (hoge) gelijkspanning met een geringe energie inhoud. Het overschot aan elektronen dat een geladen voorwerp heeft kan niet wegstromen zolang er geen verbinding is met een onderdeel dat een geringere hoeveelheid elektronen heeft.

Droge lucht

Wanneer de luchtvochtigheid in huis laag is kan de lading van de statische elektriciteit hoog oplopen zo hoog zelfs dat er bij nog meer bewegingen je haren letterlijk recht overeind kunnen gaan staan. Daarom zal statische elektriciteit in huis in de winter hinderlijker zijn dan in de zomer omdat dan de deuren vaak open staan en de luchtvochtigheid in huis hoger is.

statische elektriciteit huis

Oplossingen voor verminderen statische elektriciteit in huis

In huis kan je de statische elektriciteit verminderen door het vochtgehalte door een luchtbevochtiger aan te brengen. Ook kan je natte handdoeken over de verwarming hangen. Het dragen van linnen of katoenen kleding kan helpen met het voorkomen van statische elektriciteit in huis.

Gezondheid

Vonken en schokjes van een elektrostatische ontlading kunnen hinderlijk en soms zelfs pijnlijk zijn maar dat is op zich zelf niet schadelijk voor de gezondheid. Wel kan een ontlading een schrikreactie tot gevolg hebben met alle gevolgen van dien.

1 reactie

  1. P.L.Westera

    in mijn slaapkamer heb ik vannacht twee keer een knal ervaren zonder aantoonbare oorzaak. Ik was vandaag in dezelfde kamer en hoorde de knal weer, samen met een blauw licht fenomeen, het leek op een elektrische ontlading, dus heb ik alle stekkers uit het stopcontact gehaald. Nu weet ik niet wat het was, en weet ik niet of ik de stekkers weer in het stopcontact kan doen. De knal is zo hard dat ik daar van wakker wordt, en het is ook een beetje angstig. Is dit een spontane ontlading van statische elektriciteit? Ik weet even niet of dit schadelijk kan zijn , de knal zit pal boven mijn bed. Ik heb hem 3x gehoord en 1x gezien en gehoord vandaag…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Statische elektriciteit

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑