Bij statische elektriciteit heeft het ene voorwerp een overschot aan elektronen ten opzichte van een ander woorwerp. Bij statische elektriciteit opwekken zal er een gelijkspanning aanwezig zijn waarvan de teveel aan elektronen niet weg kunnen stromen.

Het opwekken

Statische elektriciteit opwekken kan je op een eenvoudige wijze aantonen. Dit kan je toonbaar maken met bijvoorbeeld een ballon. Wanneer je met een doek over een ballon wrijft zullen er van de doek elektronen overgaan naar de ballon. Hierdoor krijgt de ballon een overschot aan elektronen en is dus negatief geladen.

Aantrekken en afstoten

Wanneer je dit bij twee ballonnen doet en daarna de ballonnen naar elkaar beweegt zullen de ballonnen elkaar afstoten. Gelijknamige ladingen stoten elkaar af. Wanneer je de ballon, die negatief geladen is , naar de doek brengt zal hij aan de doek vastkleven.

Soorten materialen

Statische elektriciteit vindt ook vaak plaats op je lichaam. Wanneer je een schok krijgt als je wat aanraakt heb je jezelf opgeladen. Dit opladen kan gebeuren door de wrijving van synthetische kleren (vaak sportkleding, bijvoorbeeld!) die aan hebt. Ook door het zitten op kunststof tuinstoelen kan je door de wrijving die je veroorzaakt statisch elektrisch geladen worden. Dit opladen zal vooral plaatsvinden bij een droge luchtvochtigheid.