Statische elektriciteit voorkomen

Statische elektriciteit voorkomen is vaak belangrijk. Statische elektriciteit ontstaat door een ongelijke verhouding van elektronen ( hebben en negatieve elektrische lading ) en protonen ( hebben een positieve elektrische lading ) .

Opbouw materialen

Alle materialen zijn opgebouwd uit moleculen, de kleinste deeltjes van een stof wat nog de eigenschap van de stof bezit, en zij op hun beurt weer uit atomen. Atomen zijn normaal elektrisch neutraal, dat wil zeggen hebben een gelijk aantal elektronen en protonen.

Statische elektriciteit voorkomen

Ontstaan statische elektriciteit

statische elektriciteitNu is het mogelijk dat door wrijving tussen twee oppervlakten statische elektriciteit ontstaat. Zo kan dat gebeuren tussen onze schoenzolen en de vloerbedekking. Er kan op deze manier een statische lading worden opgebouwd die we niet kwijt kunnen totdat we een goed geleidend metalen voorwerp aanraken. Indien je bijvoorbeeld een klink van een deur aanraakt dan wordt de ontlading gevoeld wat een schrikreactie teweeg kan brengen.

Afhankelijk van het materiaal zal er een positieve of een negatieve lading bij een wrijving ontstaan. Ook als een elektrostatisch geladen metaal aangeraakt wordt kan dat een elektrische schok veroorzaken. Wilt u voorkomen dat een voorwerp elektrostatisch geladen wordt dan moet u voor een goede elektrische geleiding zorgen. Statische elektriciteit voorkomen kan door een geleiding naar de aarde te brengen.

Voorkomen van schrikreactie tijdens ontlading

Een leuke tip van TheWall: Ook kan de schok voorkomen worden door eerst met je nagel de stroom af te voeren is een mogelijkheid. Dit voel je niet omdat de nagel ongevoelig is. Zo ook bij het uitstappen van de auto door eerst het metaal van de deur aan te raken en daarna pas met je voet op de grond te gaan staan.

1 reactie

  1. Jezra

    Hoe kun je statische elektriciteit voorkomen in een grote fabriek? En als de machines geladen zijn hoe voorkom je het dan? Hoe voorkom je statische elektriciteit bij plastic granulaat?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Statische elektriciteit

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑