We hebben er allemaal wel eens last van:

knetterend wasgoed en haren die recht overeind gaan staan bij het aankleden. Met name in de winter worden kleren sneller statisch. Het komt vooral voor bij kleding dat gemaakt is van synthetisch materiaal. Hoe kun je statische kleding ontladen of voorkomen dat je de hele dag knettert van de statische elektriciteit?

jeans statische elektriciteit kleding

Hier volgen enkele tips

Statische kleding ontladen, kun je doen door het betreffende kledingstuk een half uur lang in de vriezer te leggen. De statische elektriciteit trekt dan weg, waardoor je er geen last meer van hebt.

  • Wrijf een metalen voorwerp over je kleren heen, voordat je ze aantrekt. Metaal ontlaadt namelijk je kleding, wat betekent dat de statische elektriciteit verdwijnt.
  • Verhoog het luchtvochtigheidsgehalte in huis. Dit voorkomt statische lading.
  • Draag bij voorkeur kleding dat gemaakt is van linnen of katoen. Deze zijn minder vatbaar voor statische elektriciteit.
  • Stop synthetische kleding niet in de droger, maar hang ze liever aan de waslijn. Door de wrijving, die ontstaat in de droogtrommel, wordt kleding snel statisch.
  • Wil je toch gebruikmaken van de droger? Koop dan speciale drogerdoekjes en zet je droger op een rustigere stand, waardoor je kleren minder hard langs elkaar heen wrijven. Er zijn ook moderne wasdrogers die een anti-statische instelling hebben, hier alvast enkele boeiende voorbeelden.